Így készíts motivációs táblát útmutató

„Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod, tenni!”
(Walt Disney)

Mi is az a motivációs tábla?

A vision board, más néven a motivációs tábla egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi számunkra, hogy vizualizáljuk és konkrét formában kifejezzük a céljainkat, vágyainkat és álmainkat. Az eszközt más szóval vizualizációs, manifesztációs vagy inspirációs táblának is hívják. Általában egy nagy méretű tábláról vagy kartonról van szó, amelyre – többek között -különböző képeket, pozitív megerősítéseket, inspiráló idézeteket helyezünk fel.

 

Miért készíts te is motivációs táblát?

Egy motivációs tábla elkészítése számos előnnyel járhat, és segíthet abban, hogy a kitűzött céljaidat könnyebben elérhesd. 

Íme néhány érv, amiért érdemes nekiállnod a motivációs tábla elkészítéséhez:

 • Célkitűzés és fókusz: A motivációs tábla segít tisztázni és vizualizálni a céljaidat, így könnyebben koncentrálhatsz rájuk. 
 • Inspiráció és motiváció: A táblára kitűzött insiráló képek, idézetek, szimbólumok folyamatosan emlékeztetnek arra, hogy miért indultál el az adott úton, és segítenek fenntartani a motivációdat. 
 • Önismeret és tudatosság: Azáltal, hogy összegyűjtöd és vizualizálod céljaidat és vágyaidat, mélyebb önismeretre tehetsz szert, és tudatosabban alakíthatod az életedet. 
 • Önbizalom növelése: A tábla segíthet abban, hogy hinni kezdj önmagadban és az álmaidban, amely növeli az önbizalmadat, és segít a nehézségek és akadályok leküzdésében. 

 

Hogyan készíthetsz te is motivációs táblát?

Önismeret és célok meghatározása

 • Mielőtt nekiállnál a tábla elkészítésének, fontos, hogy tisztában legyél azokkal a célokkal és vágyakkal, amelyeket szeretnél megvalósítani az életedben. 
 • Ülj le és gondolkodj el azon, hogy milyen területeken szeretnél fejlődni és változtatni (pl. karrier, egészség, személyes fejlődés, kapcsolatok, stb.)
 • Írd le ezeket a célokat, és lehetősége szerint adj hozzájuk konkrét feladatokat, mérföldköveket és/vagy határidőket. 

Inspiráció gyűjtése

 • Böngészd át az internetet, könyveket vagy magazinokat, és keress olyan képeket, fotókat, idézeteket vagy szimbólumokat, amelyek motiválnak és inspirálnak téged a céljaid elérésében. 
 • Ne korlátozd magadat, nyugodtan gyűjts be mindent, ami vonzó és ösztönző számodra. 

Anyagok és eszközök előkészítése

 • Válassz ki egy megfelelő alapot a táblához, pl. egy vastaga kartondarabot, egy feszített vásznat vagy egy digitális felületet.
 • Gyűjts össze ollót, ragasztót, színes ceruzákat vagy filctollakat és minden más eszközt, amire szükséged lehet a tábla elkészítéséhez.

Kreatív elrendezés és design

 • Készíts tervezetet arról, hogy hogyan szeretnéd elrendezni a tábla elemeit. Gondolkodj az elrendezésen, a színeken és a formákon. Ne felejtsd el figyelembe venni a megfelelő arányokat, az egyensúlyt és az összhangot az elemek között. 
 • Ragaszd fel vagy helyezd el az inpiráló képekt, idézeteket és szimbólumokat a táblán úgy, hogy megfeleljenek az előzetesen megtervezett elrendezésnek. 
 • Adj hozzá személyes elemeket, motívumokat a táblához, pl. saját fényképeket vagy kézírásos célkitűzéseket – ez segít még inkább személyesség és motiválóvá tenni a táblát számodra. 

A motivációs tábla elhelyezése és folyamatos aktualizálása

 • Helyezd el a motivációs táblát egy olyan jól látható helyre, ahol gyakran rá tudsz nézni, pl. a hálószobádban, a nappaliban vagy a munkahelyeden – ez segít abban, hogy rendszeresen emlékeztesd magadat arra, hogy miért dolgozol, és mi a célod az életedben. 
 • Ne felejtsd el rendszeresen felülvizsgálni és frissíteni további inspirációs tartalmakkal a motivációs tábládat. 
 • A legfontosabb, hogy a motivációs tábla személyes és inspiráló legyen számodra. 

 

Milyen jótékony hatásai vannak a motivációs tábla készítésének és használatának? 

 • A motivációs tábla készítése és rendszeres használata segíthet csökkenteni a stresszt azáltal, hogy megtanít a pozitív gondolkodásra, és elősegíti az önkifejezést.
 • A vizualizáció olyan mentális technika, amelyben képeket és képzeletbeli helyzeteket alkotunk az elménkben. Amikor ezeket a képeket rendszeresen és tudatosan használjuk, hatással lehetünk az érzelmeinkre és gondolkodásunkra. A vizualizáció lehetőséget ad arra, hogy időt és teret szánjunk a pozitív gondolatokra és érzésekre, és kizárjuk vagy csökkentsük a stressz forrásait.
 • Fontos megjegyezni, hogy a motivációs tábla nem csodaszer, hanem egy eszköz, amelyet aktívan használnunk kell. Higgyünk az általa közvetített pozitív üzenetekben és lehetőségekben. Ha ezt az eszközt tudatosan és elkötelezetten alkalmazzuk, segíthet a boldogabb, kiegyensúlyozottabb élet elérésében.

 

Saját élmények és tapasztalatok a motivációs táblával kapcsolatosan

Potápi Rita vállalkozónői mentor és vizuális tréner több mint egy évig segítette vállalkozóvá válásom útját. A közös munkát 2020 őszén kezdtük el.  Rita leginkább azt tanította meg nekem, hogy hogyan legyek tudatos a vállalkozásomban. A közös gondolkodás elején azt kérte tőlem, hogy készítsek magamnak egy motivációs táblát, amolyan vision board-ot öt évre szólóan. Annyira örültem a feladatnak, hogy a motivációs tábla készítésének élveztem minden egyes pillanatát. Mielőtt nekiálltam volna a házi feladatnak, vásároltam egy 40 x 100- as festővásznat a kézműves boltban, kitaláltam ugyanis, hogy arra készítem el a jövőképemet. Érdekességként itt kell megemlítenem, hogy egy nagybevásárlás alkalmával éppen ekkortájt vettem meg egy friss lakberendezési magazint is, amely az üzlet polcáról oly’ hívogatón szólítgatott. Otthon aztán az újságot átlapozva találtam rá egy számomra különleges írásra, amelynek szerzője egy vintage hangulatú otthont mutatott be. A cikk csodás fotói is egy olyan fantasztikus enteriőrről árulkodtak, amely közel áll a szívemhez. Kivágtam a képeket az újságból, és elkezdtem rakosgatni őket a vászonra, miközben mérhetetlen örömöt éreztem, hiszen élveztem a játék minden pillanatát. Ugyan még nem akartam véglegesen rögzíteni a fotókat a vászonra, de lefotóztam az ideiglenesen elkészített táblát, és elküldtem a mentoromnak a fényképet róla. Rita nagyon gyorsan reagált, szinte azonnal kérte, hogy feltétlenül ragasszam le a képeket, gyorsan eleget is tettem a kérésének. Ahogy ránéztem a kész műre, azt láttam, hogy egy montázs kerekedett ki a fényképekből, egy csodaszép montázs. Megszületett álmaim montázsa. Ha pedig tovább játszom a szavakkal: montázs az álmaimról. Egy kissé eklektikus volt ugyan az összkép, de számomra nagyon is szerethető. Melegség és meghittség, a régi és az új izgalmas keveredése járta át a látványt. A fotók mellé még néhány feliratot is ráragasztottam a vászonra, legfelülre pedig a „MERNI” szót tettem. Ezután boldogan mutattam meg alkotásomat Ritának, a következő online konzultáción pedig mesélhettem neki a vision board-ról, ő meg csak hallgatta a lendületes beszámolómat. A mentorom azt tanácsolta, hogy a víziót tegyem ki olyan helyre a lakásban, ahol minden nap láthatom az alkotást. Megfogadtam mentorom tanácsát, és azóta, már több mint három és fél éve folyamatosan ott van a kép a szobánkban, a dolgozósarok falán. Gyakran vagyok a motivációs táblám közelében, hiszen elég sok időt töltök a számítógépemnél, amely alapvető munkaeszközömmé vált az elmúlt évek során. Akármikor ránézek a montázsra, mindig jóérzés kerít hatalmába. 

Büszkén és boldogan mondhatom, hogy vannak már most is sok olyan változás az életemben, amelyeknek az eljövetelét már évek óta jelzi a montázs. Van, ami meg is érkezett a mindennapjaimba abból, amit a kép üzen számomra, például a vágy egy szuper vállalkozásra, az önmegvalósításra és az anyagi biztonságra. Azt tanácsolom neked is, hogy – nagy valószínűséggel – neked is érdemes elkészítened mielőbb a saját, öt évre szóló víziódat. 

Potápi Rita vállalkozónői mentor és vizuális tréner:

Hiszek a vizualitásban, amely lehetővé teszi, hogy az álmok valósággá váljanak, amely segíti a tudatos tervezést, amely segíti a megértést és a tanulást. Mindig szeretem, amit csinálok, és a magas minőségre törekszem a munkámban. A nevem kötelez, és a kézfogás számít – ezt tanultam a családomtól. Hálás vagyok minden segítségért, amit a vállalkozói úton kaptam társaktól, ügyfelektől, partnerektől. Ezt adom vissza szolgáltatásaimon keresztül, azoknak a vállalkozónőknek, akik virtuálisan és/vagy személyesen kapcsolatba lépnek velem. www.vipwomen.hu

 

 

Végezetül

 • A vizualizáció – remélhetőleg – neked is segít a céljaid elérésében és a motiváció fenntartásában!
 • Bátran merj nagyot álmodni, hogy aztán azok valósággá válhassanak a te életedben is!

 

Hajrá, és sok sikert a tábla elkészítéséhez és alkalmazásához! 

Szeretettel: Ildikó

 https://mertszepdesign.hu/

 https://www.facebook.com/mertszepdesign 

📧 fruhwirthildi@gmail.com, ill. info@mertszepdesign.com 

📞 +36204367617

© 2024 All Rights Reserved.