MERT SZÉP DESIGN

Közösségépítés az online és az offline világban​

A kézműves munkáimról, alkotásaimról 2017 januárja óta a saját magam által megálmodott és realizált Facebook oldalamon – a MERT SZÉP Design – Művészet és Értékmentés nevű oldalon tájékozódhatnak a rajongók, a támogatóim. Mára már több mint ezernégyszáz követője van alkotói oldalamnak.

Ezen kívül még négy Facebook-csoportot is működtetek. A csoportok koordinálása, irányítása alapvetően a közösségépítést szolgálja. Az első csoportot még 2018 februárjában hoztam létre, célom egyrészt az volt, hogy a kézműves alkotók a virtuális világban –tértől és időtől függetlenül megmutatkozhassanak alkotásaikkal együtt; másrészt az online felületen a szépet szerető és támogató nézelődők, pártolók is jelen lehessenek. A Mert Szép SZALON egy olyan virtuális kiállítási tér ugyanis, ahol saját magunk által készített alkotások, tárgyak láthatók. A SZALONBA bárki bejöhet, kiállíthat, körülnézhet, aki szereti a SZÉPET, s értékeli az egyedi, saját kézzel készített alkotásokat.

A csoport célja a különböző kézműves technikák tanulmányozása; a kézműves, képzőművészeti és szépirodalmi alkotások megismerése/megismertetése; baráti, „szakmai” konzultáció a csoporttagokkal; egymás alkotásra való motiválása/inspirálása. A csoportnak jelenleg közel hétszáz tagja van. A másik online csoportom pedig egy adásvételi csoport. A két évvel ezelőtt elindított közösségnek a Vintage Placc-adok-veszek nevet választottam. A virtuális világban kialakított csoportban vintage tárgyak, dekorációk, bútorok adásvételére van lehetőség. A csoport közel hétszáz tagot számlál. A harmadik csoport a Vintage kiállítók, árusok nevet viseli. Az általam szervezett kézműves vásárok kiállítóinak, árusainak zárt csoportja ez a csoport. S végül a negyedik csoport a VIP csoport – MERT SZÉP Design nevet viseli, ezen a virtuális felületen kedvezményes áron juthatnak hozzá a MERT SZÉP Design rajongók, követők a MERT SZÉP Design által alkotott portékákhoz.

Nemcsak a virtuális térben, hanem az offline világban is felvállaltam a közösségépítést, a helyi és környékbeli alkotók támogatását. 2018 tavaszától kézműves vásárokat szervezek lakhelyemen, Lébényben. A vásárok bemutatkozási, kiállítói és árusítási lehetőséget biztosítanak a kistérség alkotói számára. Büszkén mondhatom, hogy az elmúlt időszakban eddig öt vásár valósult már meg a helyszínt biztosító helyi vállalkozó, ill. az önkormányzat támogatásával. A vásárok népszerűek a kistérség lakosságának körében, egyre többen látogatják az idilli környezetben, a Fehérvári Fagyizó udvarán megszervezett rendezvényt. Jómagam nemcsak vásárszervezőként, hanem árusként is jelen vagyok valamennyi programon, melyekről a helyi média folyamatosan beszámolt/beszámol.

2019 nyarától kézműves workshopokat is tartok településünkön. A – kisvárosunkban kuriózumnak számító – foglalkozások egyre keresettebbek.

A rokonok, barátok, ismerősök és ismeretlenek dicsérő szavai, pozitív visszajelzései hatalmas energiákat szabadítanak fel bennem. Rengeteg új és új elképzelés, számtalan ötlet megvalósítása foglalkoztat még.